Potravinové banky plní ve společnosti důležitou roli. Shromažďují potraviny a distribuují je charitativním a dobročinným organizacím. Skrze ně se potraviny dostávají k lidem v nouzi, především seniorům, rodinám s dětmi, matkám samoživitelkám a lidem bez domova.
V Charitním domě pro matky v tísni v Českém Těšíně jsou dodané potraviny spotřebovány různě. Některé přebytky se zavařují, ze zralých banánů se peče „banánový chlebíček“ nebo dětem maminky dělají z přezrálých banánů zmrzlinu. Učí se zpracovávat potraviny co nejefektivněji, v sušičce se suší zelenina do polévky, z hrušek se připravují povidla na koláče. Zkoušíme vařit i netradiční jídla: dýňové zelí, dýňové placky, mrkvový řez, placky z červené řepy, brokolicovou pomazánku.
Bc. Kateřina Hajdušková, vedoucí Charitního domu pro matky v tísni